Hurghada of Sharm el Sheikh

Wanneer je gaat zoeken naar een strandvakantie in Egypte zul je al snel merken dat er twee plaatsen zijn die overal naar boven komen. Dit zijn natuurlijk Hurghada en Sharm el Sheikh. In eerste instantie zul je denken dat beide plaatsen aan de kust liggen en dat het niet zo veel uitmaakt waar je heen gaat, maar is deze gedachte wel terecht? Is de ene plaats “beter” dan de andere plaats of zijn ze gewoon verschillend en beide de moeite waard om te bezoeken? We doen ons best om je hier wat meer duidelijkheid over te geven.

Hurghada
Laten we eens beginnen met Hurghada. Dit is veruit de meest bekende badplaats van Egypte en trekt op jaarbasis ook de meeste toeristen. Met ongeveer 150.000 een aanzienlijke plaats hoewel je dit idee als toerist waarschijnlijk niet hebt omdat er veel plekken zullen zijn waar je niet zult komen.

Bezienswaardigheden en excursies: Hurghada heeft als stad best wel het e.e.a. te bieden. Zo is er een grote moskee die zeker een bezoekje waard is, veel mogelijkheden om te winkelen, een oud centrum, vele restaurants en uitgaansmogelijkheden en er is een aquarium aanwezig, deze laatste is leuk om met de kids te doen.

Daarnaast is Hurghada een goede uitvalsbasis om excursies te doen. In de directe omgeving heb je plekken als El Gouna, Sharm el Naga (waar je goed kunt snorkelen) en iets verder weg maar nog prima te doen qua afstand kom je op plaatsen als Luxor en Caïro. Hierdoor zijn de mogelijkheden om meer van het land te bekijken dan alleen de directe omgeving zeer goed.

Onderwaterleven: Wanneer je wilt duiken of snorkelen zit je al snel goed in Hurghada. Er zijn helaas niet veel plekken waar je vanaf het strand kunt duiken of snorkelen maar gelukkig zijn er wel veel plekken (tegen betaling) waar je op de boot kunt stappen om naar de beste plekjes in de regio te varen en hier te genieten van het leven onder de zeespiegel. Het feit is wel dat de riffen er niet meer zo mooi uitzien als 20 jaar geleden. Het drukke toerisme heeft zeker zijn sporen achtergelaten wat erg jammer is. Gelukkig is men zuiniger en wordt er beter op het behoud van de riffen gelet.

Sharm el Sheikh
Een stad die ook populair is als vakantiebestemming aan de Rode Zee is Sharm el Sheikh. De stad is heel veel kleiner dan Hurghada en krijgt ook veel minder toeristen. De stad is wat gemoedelijker en minder chaotisch. Dat is wat veel mensen erg aanspreekt t.o.v. Hurghada. Omgekeerd is de stad weer minder levendig wat door velen weer in het voordeel van Hurghada wordt bevonden.

Bezienswaardigheden en excursies: Op dit vlak ontlopen de twee steden elkaar niet veel. In Sharm el Sheikh is een grote moskee gelegen die zeker de moeite waard is om te bezoeken. De buitenkant van deze moskee ziet er zeer indrukwekkend uit. Ook is er een zeer oude markt die nog steeds erg in trek is bij de lokale bevolking en je leuke producten kunt aanschaffen en bekijken. Hier zie je duidelijk dat het hier nog heel anders gaat dan bij ons in het westen.

Op het gebied van uitgaan is het in Sharm el Sheikh een stukje rustiger dan in Hurghada. Met name in SOHO heb je diverse barretjes en restaurants. Een beetje uitgaan is dus wel mogelijk maar tot in de late uurtjes stappen zit er in Sharm el Sheikh nog niet in.

Excursies kan je natuurlijk wel boeken. Met het vliegtuig naar Caïro behoort tot de mogelijkheden, maar door de Rode Zee die tussen Luxor en Sharm in ligt zijn de busexcursies naar Luxor helaas geen optie. De meest gemaakte excursies zijn het Katharinakloosten (ook wel Catharinaklooster) in de Sinaï en de excursie naar Ras Mohammed. Ras Mohammed is een natuurpark voor de kust bij Sharm el Sheikh. Hier kun je eindeloos snorkelen en duiken maar ook door de prachtige mangrovebossen wandelen.

Duiken en snorkelen: Op dit punt ligt naar onze mening Sharm el Sheikh een streepje voor op Hurghada. Doordat er hier minder toerisme is zijn de riffen minder beschadigd en in betere staat. Ook ligt hier het wereldberoemde wrak van de SS Thistlegorm wat erg populair is onder duikers. Dit wrak begint al op een diepte van 16 meter en ligt maximaal op 32 meter diepte wat erg ondiep is voor wrakken van dit formaat.

Als je liever gaat snorkelen kan dit ook heel goed. Veel riffen liggen dicht bij de kust waardoor je veel beter op eigen gelegenheid kunt snorkelen en minder snel een excursie met de boot hoeft te boeken.

Conclusie
Het is een beetje afhankelijk waar je eigen voorkeur naartoe gaat. Als je wilt genieten van een dynamische plaats waar je goed kunt stappen en mee wilt gaan in de drukte dan is Hurghada jouw plaats. Als je meer rust wilt en het wat kalmer aan wilt doen zit je wellicht in Sharm el Sheikh wat beter op je plek. Op het gebied van bezienswaardigheden en excursies ontlopen de twee badplaatsen elkaar niet veel. Op het gebied van duiken vinden wij Sharm el Sheikh net een stukje fijner en ongerepter.

Heb je je keus kunnen maken?