Tempel van Karnak

De Tempels van Karnak is het grootste tempelcomplex van Egypte. Het is gelegen op ongeveer 2,5km ten noorden van Luxor en is een veel bezochte tempel tijdens een bezoek aan Luxor. Het tempelcomplex is eigenlijk vernoemd naar het dorp Karnak dat er een klein stukje voor lag.  De oppervlakte van het complex is echt enorm en er wordt soms ook wel gesproken van het grootste openluchtmuseum ter wereld hoewel je dit wel met een korreltje zout moet nemen. Het geheel bestaat eigenlijk uit vier delen waarvan alleen het Amon-Re gedeelte is opengesteld voor publiek, dit is gelukkig ook het meest indrukwekkende deel van Karnak.

De bouw
Het heeft enkele eeuwen geduurd om de Tempels van Karnak te bouwen. Op het moment dat je er bent en het zelf kunt aanschouwen geloof je dit ook direct. Er zijn zo’n 30 farao’s geweest die elkaar hebben opgevolgd en dit kan je ook duidelijk terugzien in de bouw. Je ziet specifieke onderdelen die farao’s gebouwd hebben, dit kan je zien aan de stijl die je ook op andere plekken in Egypte kunt terugvinden.

Het meest indrukwekkende zijn de enorme hoeveelheid stenen pilaren, dit zijn er 144. De zuilenzaal (zoals de plek genoemd wordt waar alle pilaren staan) is immens. De pilaren hebben soms wel een doorsnede van 3 meter met een hoogte van 21 meter. Ondanks de vele jaren die zijn verstreken staan de pilaren er mooi bij. Ze staan bomvol met hiërogliefen en op sommige pilaren zijn de kleuren zelfs nog zichtbaar van vroeger. Het moet een helse klus zijn geweest om dit ver voor Christus gebouwd te hebben, maar dat was dan ook de specialiteit van de Egyptenaren.

Focus je niet alleen op de zuilen in het complex maar ook op de vele beelden die je er terugziet. Sommigen zijn gigantisch terwijl anderen relatief klein zijn. De twee grote beelden die bij de poort de wacht houden zijn zeer indrukwekkend.

Bezoeken van de tempel
De Tempels van Karnak bezoeken wordt door veel toeristen gedaan. Het advies is om dit met excursie te doen waarbij iemand je een rondleiding geeft. Op deze manier leer je heel veel over het complex en krijg je een uitleg bij de verschillende onderdelen. Als je dit niet doet loop je waarschijnlijk een beetje verdwaald rond en voel je de charme en romantiek niet die de tempel heeft.

We adviseren je om deze tempel vroeg in de ochtend te bezoeken, dit om verschillende redenen. De voornaamste is de drukte, in de loop van de dag kan het hier zo druk worden dat het niet meer leuk is. Een andere reden is de temperatuur, het kan hier namelijk echt heel heet worden en je hebt niet de wind die je aan de kustplaatsen wel hebt. De laatste reden is dat als de zon opkomt de lichtval voor het maken van foto’s op z’n mooist is, vergeet daarom ook vooral geen camera mee te nemen.

In de avond is er nog een lichtshow, veel toeristen die met een georganiseerde dag naar Luxor komen en het Tempelcomplex als onderdeel van die dag aandoen hebben de mogelijkheid niet om naar de show te gaan maar wanneer je dit wel hebt is het zeker wel leuk om dit te bekijken. De tempel met bijbehorende zuilen en beelden zijn ook prachtig verlicht in de avond.

Excursies
Wanneer je uit bijvoorbeeld Hurghada of een andere badplaats een excursie naar Luxor boekt dan zit er vrijwel altijd een bezoekje aan Karnak bij. Ditzelfde geldt voor Nijlcruises, hier is ook altijd een bezoekje ingepland naar Karnak.