Blog

Belangrijk om te weten voor je naar Egypte gaat!

De hitte in de zomer
Eén van de belangrijkste dingen die je moet weten over Egypte is dat de temperatuur in de zomer behoorlijk hoog kan oplopen. Het kan er met gemak ruim boven de 40 graden worden. In de badplaatsen langs de kust is het dan vaak vanwege de zeewind nog redelijk uit te houden maar in plaatsen als Luxor of Caïro kan het echt heet zijn! Wanneer je goed tegen de warmte kunt kan je prima functioneren maar let er op zoveel mogelijk in de schaduw te blijven, je te beschermen tegen de zon en veel te drinken! Ook wanneer je niet in het binnenland bent is het belangrijk deze voorzorgsmaatregelen te nemen. Door de wind en het water van zee of zwembad voel je de zon niet branden en kan je flink verbranden.

Het verkeer is chaotisch
Waar je ook bent in Egypte, het verkeer is één grote chaos. De hele dag hoor je auto’s toeteren, dat is hier normaal. Het is hierdoor onrustig op straat maar trek je er absoluut niks van aan. Het advies is om deze reden dan ook om niet zelf actief deel te nemen aan dit verkeer (behalve lopen dan!). Het huren van een auto of brommer kan heel eenvoudig maar er vervolgens mee rijden is echt niet voor iedereen weggelegd, zeker niet in een korte vakantie. Wegen zijn slecht, verkeer komt van alle kanten, bewegwijzering is ondermaats, kortom, het is gewoon gevaarlijk en daardoor niet verstandig om te doen. Het goede nieuws is dat taxi’s prima te betalen zijn en je brengen waar je maar zijn wilt! Ook kan je de taxibusjes nemen, deze zijn veel goedkoper en rijden volgens een vaste route.

Visumplicht
Een visum is verplicht voor bijna alle delen van Egypte. Behalve in Sharm el Sheikh en een stukje van de Sinaï omgeving is geen visumplicht. Een visum is eenvoudig online te bestellen voordat je naar Egypte gaat. Je kunt er ook voor kiezen om bij aankomst op het vliegveld in Egypte te kiezen om je visum aan te schaffen maar dan sta je soms lang in de rij te wachten. Wanneer je online een visum regelt ben je aanzienlijk meer geld kwijt dan dat je het ter plekke doet. Vanuit Nederland kost het vaak ruim €50,- en in Egypte ongeveer €25,-. Let op, je moet dit ter plekke contant betalen, dit kan gewoon in Euro’s.

Egypte is veilig
Veel mensen herinneren zich de aanslagen nog wel die inmiddels al heel wat jaar geleden hebben plaatsgevonden in Sharm el Sheikh en Caïro. Dit geeft daardoor bij veel mensen ook een verkeerd beeld van veiligheid in Egypte. Tegenwoordig valt Egypte onder de veilige landen hoewel je natuurlijk nooit kan voorspellen of er aanslagen e.d. zullen worden gepleegd. Hotels hebben bewaking en ook door de toeristische plaatsen loopt veel politie om alles in de gaten te houden. Toch moet je wel altijd proberen om criminaliteit niet uit te lokken. Laat je waardevolle sieraden en horloges thuis en neem ze niet mee naar je hotel. Als je je netjes gedraagt en niets uitlokt zal er hoogstwaarschijnlijk niks gebeuren.

Probeer de Egyptische keuken een keer
Ondanks dat ze op bijna alle toeristische plekken in Egypte ook toeristisch / westers eten serveren raden we je ook aan om een keer de traditionele keuken te proberen. Het is vooral jezelf wat meer openstellen voor het land en je zult al snel merken dat het minstens zo lekker is als de bakken met patat en aardappeltjes bij het buffet van je hotel. Je zult al snel merken dat de keuken behoorlijk divers is. Brood, bonen en erwten, vlees (mixed grill en shoarma), zoete lekkernijen als baklava en nog zo veel meer! Dit soort gerechten kom je ook tegen bij het buffet van je hotel maar lang niet zo lekker als in de lokale restaurants die je ook overal kunt vinden.

Laat je niet tegenhouden door de Ramadan
De Ramadan is voor de inwoners van een Islamitisch land als Egypte erg belangrijk. Het is een belangrijk onderdeel van het geloof en men houdt zich hier volledig aan. Van zonsopkomst tot zonsondergang wordt er niet gegeten maar als toerist hoef je je hier zeker niet door tegen te laten houden. Voor jouw geruststelling snappen de Egyptenaren heel goed dat wij toeristen veelal niet aan de Ramadan doen en dat verwachten ze ook helemaal niet. Toeristische restaurants zijn gewoon de hele dag open, ook in je hotel kun je gewoon de gehele dag eten en drinken halen. Lokale restaurants zijn overdag gesloten maar ook deze gaan open zodra de zon onder is. Op dat moment wordt het heel gezellig op straat. Mensen komen vrolijk naar buiten en zullen je betrekken bij de feestelijkheden. In plaats van je te laten tegenhouden door de Ramadan is het juist een goed moment om heen te gaan!

De prijzen zijn heel vriendelijk
Een mooi bijkomend voordeel aan Egypte is dat de kosten erg meevallen. De reis met hotels, eten en drinken, excursies, kleding en souvenirs, en nog veel meer dingen zijn veel goedkoper dan dat wij hier in Nederland en België gewend zijn.