Vervoer

Net als thuis wil je in Egypte ook wel een van a naar b reizen. Hoe doe je dat in Egypte het beste en welke vormen van vervoer zijn er en is dit ook te doen voor toeristen? In dit artikel lees je hier alles over.

Huurauto Egypte
Een veelgebruikte manier om in Egypte te reizen is met een huurauto. In alle toeristische plaatsen zitten verhuurbedrijven en ook op alle vliegvelden kan je eenvoudig een auto huren. Het is wel belangrijk om van te voren te weten dat Egypte niet het meest standaard land is om met de auto te rijden. Sterker nog, het is één van de landen waar jaarlijks wereldwijd de meeste doden in het verkeer vallen. Zodra je in Egypte bent snap je dit ook direct. Ondanks dat de verkeersregels in Egypte bijna hetzelfde zijn als bij ons zul je maar weinig automobilisten zijn die zich hier ook maar enigszins aan houden.

Op het moment dat je een auto huurt is het belangrijk om deze te controleren op gebreken. Doe dit ook echt en maak hier foto’s van en laat je niet wijsmaken door de Egyptenaren dat het allemaal wel meevalt want als je de auto met schade terug brengt kan het zomaar zijn dat je voor de kosten van de schade moet opdraaien, ook als deze er al op zat.

Rijbewijs Egypte: Om in Egypte te mogen rijden zul je naast een geldig Nederlands rijbewijs ook in het bezit moeten zijn van een internationaal rijbewijs. Je zult ter plekke altijd beide bij je moeten hebben. Een internationaal rijbewijs kan je eenvoudig aanschaffen bij één van de vele ANWB winkels, neem hiervoor je rijbewijs mee en een pasfoto.

Taxi’s en minibusjes
Overal in Egypte zie je taxi’s en minibusjes rijden. De taxi’s zijn relatief duur en de minibusjes kosten bijna niks. Zowel de taxi’s als de minibusjes kan je gewoon aanhouden onderweg door je hand op te steken. 

De minibusjes rijden een vaste route en je kunt het onderweg aangeven als je eruit wilt. Je moet dan slechts enkele Egyptische Ponden betalen, dit is niet veel. Soms kan het behoorlijk druk zijn in de busjes, je zit hier tenslotte niet alleen in. 

Het alternatief is dat je een taxi neemt. In een taxi zit je niet met andere mensen en een taxi brengt je naar het opgegeven adres waar je heen wilt. Overal in Egypte maar met name in de populaire badplaatsen is het heel belangrijk om vooraf een prijs af te spreken. Als je dit niet doet kunnen ze na afloop vragen wat ze maar willen en zullen dit ook absoluut niet nalaten. Probeer ook altijd gepast te betalen, het is een bekende truc dat de chauffeurs aangeven geen wisselgeld te hebben en stap na het betalen ook direct uit om geen discussie te krijgen. Wanneer je op vakantie in Caïro bent is het advies om in een witte taxi te stappen, hier zit een meter in en daar rijden ze dan ook op met vaste tarieven. 

Reizen met de bus in Egypte
Het busnetwerk in Egypte is groot en goed georganiseerd. Alle grote steden en badplaatsen hebben een busstation waar de bussen vertrekken naar alle grote plaatsen. Zo kan je bijvoorbeeld heel eenvoudig met de bus van Hurghada naar Caïro rijden. Kaartjes voor de bus kan je op het busstation kopen of in de bus zelf. Het voordeel van het busstation is dat je deze van te voren kunt aanschaffen en daardoor verzekerd bent van een zitplek in de bus, wanneer je je kaartjes in de bus koopt is de kans groot dat je moet staan tijdens de reis en dat kan soms best vermoeiend zijn bij een lange reis.

Superjet is de busmaatschappij met de beste bussen, relatief iets duurder maar je comfort tijdens de reis is zo veel beter dat het het zeker waard is. Als je dus naar een plek wilt reizen met de bus en je hebt de mogelijkheid om dit met een Superjet bus te doen, zeker doen!

Reizen met de trein in Egypte
Heel veel treinverbindingen kent Egypte niet. De meest gebruikte treinverbindingen zijn de trein van Caïro naar Alexandië, van Caïro naar Luxor en van Luxor naar Aswan in het zuiden van Egypte. Voor veel toeristen die een Nijlcruise maken eindigen vaak in Aswan, het is dan niet ongewoon om met de trein helemaal naar Alexandrië te reizen, dit is met een nachttrein waar je prima in een eigen coupé kunt slapen. In 14 uur ben je dan van zuid Egypte naar noord Egypte gebracht.