Eten en drinken

Eten
De meeste toeristen verwachten niet dat Egypte een land is waar eten echt wel een sociale bezigheid is en dat ze een keuken hebben met een aantal heerlijke gerechten. Restaurants zijn er in overvloed, met name in de grote steden en natuurlijk de toeristische steden. In hotels zul je over het algemeen gerechten uit het westen eten hoewel er steeds vaker ook Egyptische gerechten tussen liggen.

Een paar bekende Egyptische gerechten zijn o.a.:

Falafel – Dit bekende gerecht wordt veel gegeten in Egypte. In tegenstelling tot veel andere plekken waar falafel van kikkererwten wordt gemaakt doen de Egyptenaren dit met favabonen. Met een mooie mix aan kruiden worden hier balletjes van gemaakt die vervolgens gefrituurd worden.

Shoarma – Ook wel bekend als shawarma. Het klopt inderdaad dat dit zeer bekende en populaire gerecht in Nederland afkomstig is uit Egypte. Het gaat hier om de welbekende rol van kip- of lamsvlees die voor het vuur hangt en waar reepjes vanaf gehaald worden. Heerlijk om in een pitabroodje te eten met verse knoflooksaus. Dit is één van de gerechten die je ook veel bij hotels kan vinden.

Diverse soorten brood – De Egyptenaren, en dan de bedoeïnen in het bijzonder zijn een ware ster in het bakken van brood. Heerlijk vers zacht brood met een knappige korst er om heen kan je werkelijk overal bij eten.

Drinken
Je zult het al snel merken dat het meest populaire drankje onder de Egyptenaren een kopje thee is. Soms wordt het vers gemaakt van bladeren maar veelal gewoon uit een theezakje. De Egyptische thee is van zichzelf vrij sterk en daarom drinken ze de thee met een flinke hoeveelheid suiker, iets wat wij helemaal niet gewend zijn.

Koffie kan je natuurlijk ook op veel plekken vinden. In je hotel krijg je de westerse koffie die wij gewend zijn, maar als je in een lokaal café een kop koffie besteld krijg je de Egyptische koffie. Dit zit in een klein kopje met een flinke lading drap op de bodem, voorzichtig drinken dus om dit niet in je mond te krijgen.

Alcohol is iets wat algemeen verkrijgbaar is. In ieder hotel, bar, café, restaurant en club is het gewoon te koop. De Egyptenaren drinken over het algemeen zelf geen druppel alcohol i.v.m. het geloof maar kijk er niet gek van op als je in een club bent en je de Egyptenaren lekker mee ziet doen met een koud biertje. Let op dat je op straat niet mag drinken!

Als je een beetje wilt genieten van de warmte met een lekker koud drankje dan kunnen we de vele verse vruchtensappen aan je aanraden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke verse koude mango cocktail? De prijzen voor een vers glas vruchtensap liggen op ongeveer een Euro, bijna niks dus vergeleken met Nederland en België.