El Quseir

El Quseir is één van de nog relatief onbekende badplaatsen in Egypte. Het plaatsje is gelegen aan de Rode Zee kust halverwege de plaatsen Hurghada en Marsa Alam. De plaats is vele malen rustiger dan bijvoorbeeld Hurghada of Sharm el Sheikh die ook aan de Rode Zee liggen. Dit is de voornaamste reden van veel toeristen om naar El Quseir te reizen en niet naar één van de andere veel meer toeristische badplaatsen.

Geschiedenis
In tegenstelling tot bijna alle andere badplaatsen in Egypte heeft het kleine plaatsje El Quseir wel een beetje geschiedenis. Het is namelijk de plaats waar vroeger boten konden aanmeren in de haven om hiervandaan de handelswaar die ze elders op de wereld hadden gekocht (veelal specerijen) te transporteren richting het Nijlgebied. Op de terugweg namen de handelaren graan en reizigers mee terug om deze weer te verhandelen in verre oorden.

Hotels
Er zijn prachtige hotels te vinden in El Quseir. De hotels zijn allemaal relatief nieuw omdat de badplaats nog niet zo bekend is. Dankzij de mooie hotels die soms ook nog eens erg groot zijn is er nog zeker geen massatoerisme te vinden zoals in de andere badplaatsen aan de Rode Zee. De hotels zijn vaak direct aan het strand gelegen en voorzien van alle luxe. Zo zijn er vaak diverse restaurants, grote zwembaden en is een duikschool ook vaak aanwezig bij het resort. We adviseren je om minimaal een 3-sterren hotel te nemen en bij voorkeur een 4 of 5 sterren hotel. Dit in verband met de hygiëne standaard die wij hier in West Europa gewend zijn.

Duiken

De kans is groot dat als je naar El Quseir op vakantie gaat dat je hier komt om te duiken, dat is niet voor niks. Het is nog steeds duiken in de Rode Zee dus heb je al garantie dat het mooie duiken gaan worden. Een kleine regel m.b.t. duiken in de Rode Zee is dat hoe zuidelijker je komt hoe groter de vissen worden. Je hebt hier bijvoorbeeld in de maanden juli tot november grote kans om haaien en zelfs walvishaaien tegen te komen. Een belangrijk pluspunt van El Quseir is dat je hier mooie kantduiken kunt maken. Soms moet je met een minibusje naar deze plekken maar dat heeft natuurlijk wel iets. Verder hebben ze mooie riffen die alleen met de boot bereikbaar zijn. De wrakduiker kan hier ook mooi duiken, maak eens een duik op de Salem Express en ontdek de geheimen die dit schip mee draagt. Een prachtig rif op open zee is Elphinstone.

Duikscholen zitten bij vrijwel alle hotels en er zijn ook nog een aantal losse duikscholen gevestigd, de keuze is er reuze! Ons advies is om een duikschool te kiezen waarbij je direct een goed gevoel hebt, misschien is dat wel een duikschool waarbij ze je eigen taal spreken.

Excursies
Er worden vanuit El Quseir diverse excursies aangeboden. Vele hebben met de Rode Zee te maken maar het is ook leuk om een keer een ander gedeelte van Egypte te ontdekken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een dagtrip naar Luxor te maken waar je diverse indrukwekkende tempels kunt bezoeken. Ook kan je er voor kiezen om een 2-daagse trip naar Caïro te boeken, je zult de beroemde piramides toch één keer in je leven moeten zien! Excursies kun je veelal bij je reisorganisatie, ter plekke bij een lokaal reisbureau of van te voren online boeken.

Klimaat
Als je verzekerd wilt zijn van lekker weer en veel zon dan zit je eigenlijk het gehele jaar goed in El Quseir. Er is sprake van een woestijnklimaat met hoge temperaturen. In het voor- en najaar liggen de temperaturen rond de 25 graden. In de zomer liggen de temperaturen boven de 30 graden met uitschieters tot soms wel 40 graden. Het grote voordeel is dat El Quseir aan de Rode Zee is gelegen en dat er altijd een constante zeewind is die voor de nodige verkoeling zorgt waardoor het altijd wel aangenaam aanvoelt.