Luxor

Luxor is eigenlijk een groot openluchtmuseum. Waar tegenwoordig Caïro de hoofdstad van Egypte is was het huidige Luxor dat vroeger. Overal in de stad zijn tempels te vinden, zo’n beetje de mooiste van het hele land. De afgelopen 20 jaar zijn hier nog steeds veel nieuwe opgravingen gedaan uit de oude tijden. Net als in diverse andere steden in Egypte is de Nijl het kloppende hart van de stad. Het moderne leven bevindt zich rondom deze rivier maar de oude tempels en opgravingen liggen hier iets verder vandaan

Als je meer van het oude Egypte wilt leren en ontdekken dan is Luxor een stad waar je zeker geweest moet zijn, het is een parel in Egypte met een ruig verleden waar je nog steeds veel van kunt terugvinden.

Geschiedenis
Luxor had vroeger nog helemaal niet de naam Luxor maar was bekend onder de naam Thebe. Het was de stad waar de “the sky the limit” was, het was niet alleen de belangrijkste stad voor Egypte maar van het complete Nieuwe Rijk, dit strekte zich helemaal uit van Nubië tot Palestina. Vele rijke farao’s trokken naar de stad om hier de grootste en meest indrukwekkende bouwwerken te bouwen. Vele hiervan zijn tegenwoordig te bezichtigen en de bekendste hiervan is de Tempel van Karnak. Het was de god Amon-Ra die werd aanbeden.

Helaas was het vroeger voor veel rijke steden het geval dat ze ook een belangrijk doelwit waren van diefstal, plundering en oorlogen. Dit was ook het geval in Luxor. Langzaam maar zeker was de stad aan het afbrokkelen en uiteindelijk viel de stad in handen van de Perzen.

Tegenwoordig leeft de stad van het toerisme en deze komen hier in grote aantallen naartoe om de indrukwekkende tempels en bouwwerken uit de vroegere tijd te bewonderen.

Hotels in Luxor
Luxor kent vele hotels. Alle bekende internationale hotelketens zijn hier vertegenwoordigd. Je kunt er zelf voor kiezen om een luxe hotel te boeken of een minder luxe hotel. Net als in de rest van Egypte adviseren we je om niet te eenvoudig te verblijven. Wij zijn een bepaalde hygiëne gewend die je wel in de betere hotels krijgt maar niet in de minder goede, het resultaat is dat je snel ziek kunt worden.

De mooiste hotels liggen aan de oever van de Nijl. Je hebt hier prachtig uitzicht over de rivier met de traditionele boten. Hoe fijn kan het zijn om aan het einde van de dag waarin je de hele dag cultureel bent bezig geweest om af te sluiten met een lekker koud drankje met geweldig uitzicht.

De hotels zijn eenvoudig te boeken via de vele hotel boekingswebsites of bij reisorganisaties.

Bezienswaardigheden
Luxor is één groot openluchtmuseum. Het aantal bezienswaardigheden in de vorm van grote tempels en bouwwerken is enorm. De meeste toeristen die naar de bezienswaardigheden komen zullen hier met hun reisorganisatie zijn. Het voordeel hiervan is dat je dan een gids krijgt bij de bezienswaardigheden, dit is heel fijn omdat deze je een goede uitleg kan geven over wat je hier allemaal ziet. Mocht je op eigen gelegenheid naar één van de locaties gaan dan is het aan te raden om hier ter plaatse een gids in te huren, deze staan meestal bij de ingang te wachten. 

Een aantal van de bezienswaardigheden in Luxor zijn:
– Tempel van Karnak
– Vallei der Koningen
– Vallei der Koninginnen
– Tempel van Amon
– Luxortempel
– Kolossen van Memnon
– Luxormuseum
– Mummificatiemuseum
– Deir el-Medina

Klimaat Luxor
In Luxor is het warm, heel warm. Sterker nog, Luxor staat bekend als één van de heetste plekken op aarde. Regen valt er niet tot nauwelijks en het is er droog. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur hoger dan 40 graden en in de wintermaanden ligt de gemiddelde temperatuur vrijwel altijd boven de 20 graden. Een groot verschil met de kustplaatsen waar het ook heel heet kan worden is het feit dat er in Luxor vrijwel geen verfrissende zeewind staat.

Denk in de hitte van Luxor aan je eigen gezondheid. Door de hoge temperaturen en felle zon is het belangrijk om veel te drinken en je te beschermen tegen de zon.