Gezondheid en vaccinaties

Gezondheid en vaccinaties
Egypte is gelegen in het noorden van Afrika. Van Afrika wordt vaak gedacht dat je er allerlei enge ziektes kunt oplopen. Er zijn inderdaad diverse landen waar je van alles kunt oplopen en vaccinaties verplicht zijn, maar in Egypte is dat gelukkig in de meeste gevallen niet zo.

Verplichte vaccinaties Egypte
Wanneer je in de 7 dagen voordat je in Egypte bent geweest in een zogenaamd “gele koorts land” bent geweest (dit geldt ook wanneer je een overstap hebt gemaakt en hier langer dan 12 uur bent verbleven) dan ben je verplicht om een vaccinatie tegen gele koorts te hebben.

Wanneer je in de 7 dagen voordat je in Egypte aankomt uit een land komt dat bekend staat als risicovol met gele koort ben je ook verplicht de vaccinatie te hebben. Een complete lijst met alle “gele koorts landen” kan je vinden op de website van Thuisvaccinatie.nl.

Aanbevolen vaccinaties Egypte
Niet iedere vaccinatie voor een land is verplicht, sommige vaccinaties zijn wel sterk aanbevolen omdat je bepaalde risico’s loopt in Egypte om ziektes op te lopen. Hoewel de kans klein is deze ziektes op te lopen zijn de vaccinaties wel aanbevolen. De DTP en Hepatitis A vaccinatie zijn voor iedereen aanbevolen. Wanneer je nooit in je leven een inenting hebt gehad tegen de mazelen is de BMR vaccinatie ook aan te raden.

Als je langer dan 3 maanden in Egypte wilt verblijven is het ook aanbevolen om een vaccinatie tegen rabiës en hepatitis B te nemen. Wanneer je gezondheidsklachten hebt is het altijd aan te raden om een arts te raadplegen en je te laten adviseren over vaccinaties.

Malaria en muggen
In Egypte komt gelukkig geen malaria voor. Hiervoor hoef je dus geen medicijnen te slikken. Wel loop je in Egypte het risico op de ziektes dengue en zika, deze worden ook overgebracht door muggen. Wanneer je in een gebied zit waar veel muggen voorkomen is het verstandig om je in te smeren met muggenzalf met daarin DEET.

Reizigersdiarree
Veel toeristen in Egypte krijgen op een gegeven moment last van de reizigersdiarree, ook wel bekend als de “Vloek van de farao”. Je voelt je er behoorlijk slechts van maar is met de juiste medicatie snel te verhelpen. Bij de apotheek kun je hier een antibiotica voor halen die goed en snel werkt. Uiteraard kun je hier ook bij je hotel om vragen, ze kunnen je snel de weg naar de juiste apotheek wijzen.

Medische zorg in Egypte
Als je ziek wordt op vakantie is dat natuurlijk nooit leuk, wanneer je hierbij een nog eens medische zorg nodig hebt of nog erger een opname in het ziekenhuis nodig is is dat extra vervelend. Het goede nieuws is dat de medische zorg in Egypte van een redelijk tot goed niveau is. In de grote steden als Caïro en Alexandrië zijn zeer goede ziekenhuizen. Op het moment dat je medische zorg nodig hebt is het altijd verstandig om met je verzekeringsmaatschappij contact op te nemen, zorg er daarom ook altijd voor dat je in het bezit bent van een goede reisverzekeringen. Je verzekeringsmaatschappij kan je vaak van informatie voorzien welk ziekenhuis het beste voor je is.

Medicijnen
Als je medicijnen gebruikt is het verstandig om deze in ruime mate mee op reis te nemen. Medicijnen zijn niet altijd zo makkelijk verkrijgbaar als hier in Nederland en België. Zorg er dan wel voor dat je ook een geldig medicijnpaspoort bij je hebt.

Drinkwater
Drink in geen enkel geval water uit de kraan in Egypte. Water uitsluitend drinken uit flessen die je in de winkel hebt gekocht. Zelfs bij het tandenpoetsen in geen geval kraanwater gebruiken en ook bij het douchen oppassen dat je niet te veel water binnen krijgt. De meeste hotels wassen hun groente in schoon water en ook de ijsblokjes worden van schoon drinkwater gemaakt. Wanneer je op twijfelachtige plekken bent is het verstandig om uitsluitend je zelf meegebrachte water te drinken.