Veiligheid

Egypte is een land met een rijke geschiedenis. Een geschiedenis waarin veel is gevochten en oorlogen zijn gevoerd. Ondanks dat deze oorlogen tegenwoordig niet meer echt aan de orde zijn is het land nog steeds “gespannen”. Er zijn diverse geloven  in het land en er zijn zowel in Egypte zelf als de omliggende landen extremistische personen actief die door middel van geweld hun zin willen doordrijven. Om die reden zijn er in het verleden (ook nog redelijk recent) diverse aanslagen geweest. 

Populaire badplaatsen
De populaire badplaatsen van Egypte hebben geen negatief reisadvies. Sharm el Sheikh ligt in de Sinaï en het noorden hiervan is niet veilig, de badplaats zelf wel hoewel er nooit voor 100% kan worden voorkomen dat er een aanslag is. Je mag er een beetje van uitgaan dat je in Sharm el Sheikh meer risico loopt dan in andere toeristische plaatsen. Het is ook weer zo dat er veel wordt gedaan om het hier zo veilig mogelijk te maken, zo is is veel politie op de been en worden ook de hotels goed beschermd en in de gaten gehouden. 

Hurghada ligt wat zuidelijker met een eigen vliegveld op slechts een klein stukje rijden. Hurghada wordt wel gezien als een veiligere stad maar net als alle andere plekken in de wereld weet je het hier ook nooit helemaal zeker. Ook hier is het zo dat alle hotels eigen veiligheidsmaatregelen treffen.

Grote steden
Steden als Caïro, Luxor en Alexandrië zijn over het algemeen veilig hoewel je hier ook meer risico loopt. Er wonen hier vaak mensen met verschillende religies die niet algemeen geaccepteerd zijn in het overwegend moslim land. De kopten die in bijvoorbeeld Caïro wonen hebben allemaal al genoeg ellende meegemaakt om een boek over te schrijven. Let op dit soort plekken altijd goed op, blijf uit de buurt van plekken die je niet vertrouwt of geen prettig gevoel geven. Als je met een georganiseerde tour de grotere steden bezoekt blijf dan zo veel mogelijk bij de groep.

Criminaliteit
Het stukje hierboven is vooral gericht op terroristische aanslagen maar je loopt natuurlijk altijd het risico op overige criminaliteit. Zakkenrollers zijn net als in Nederland en België overal actief waar toeristen zijn. Draag geen zichtbare sieraden, sterker nog, laat deze lekker thuis liggen en neem ze helemaal niet mee op vakantie. Pas ook op met waardevolle spullen in je hotelkamer laten liggen. Gebruik waar mogelijk het kluisje op je kamer om bijvoorbeeld je paspoort in te leggen. Het in de avond alleen over straat lopen is niet aan te raden, mocht het nodig zijn probeer dan in ieder geval op drukke plekken te blijven en zorg er voor dat je niet alleen op stille plekken komt.

Conclusie
Zeker voor een vakantie is Egypte een prima land om heen te gaan mits je een beetje op de drukke plekken blijft. Ga rustig mee met georganiseerde excursies, deze zijn over het algemeen gewoon veilig. Criminaliteit is helaas nooit helemaal te voorkomen maar je kunt er zelf wel alles aan doen om het risico te verminderen!