Luxormuseum

De meeste Nederlandse toeristen die naar Egypte gaan, die boeken een verblijf in Caïro, de hoofdstad van Egypte, omdat deze stad natuurlijk het meest bekend is. Maar er zijn veel meer steden in Egypte die erg populair zijn en absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken. Na Caïro is Luxor ook een enorm bekende en grote stad met meer dan 430.000 inwoners. Als je deze stad in Egypte gaat bezoeken, en dat raden we je zeker aan, dan is het misschien ook leuk om het Luxormuseum te gaan bekijken. In dit museum leer je alles over de geschiedenis van Luxor en je leert eigenlijk nog veel meer over deze zeer mooie en echt historische stad.

Bijzonder en kleinschalig museum
Het Luxormuseum is in ieder geval te vinden in het centrum van Luxor, wat vroeger het oude Thebe werd genoemd. Als je naar dit museum gaat, dan kijk je ook meteen uit over de rivier de Nijl en daarom is de locatie van het Luxormuseum in ieder geval al heel gaaf. Het is een klein en speciaal gebouw en het Luxormuseum in Luxor bestaat sinds 1975. In Caïro is er ook een museum dat het Egyptisch Museum wordt genoemd. Dit museum heeft wat weg van het Luxormuseum, maar het verschil is dat het Luxormuseum veel kleinschaliger van aard is en dus ook veel minder objecten heeft die je tijdens een bezoek zou kunnen gaan bewonderen.

Maar het Luxormuseum doet dit bewust, omdat ze juist letterlijk de ruimte willen geven aan de objecten die je in het museum kunt zien, zodat je echt de tijd hebt om deze objecten te ervaren en op te merken wat je bij de verschillende objecten voelt en denkt. Het museum prijst zich dan ook door de kwaliteit van de stukken en de manier waarop alle objecten tentoongesteld staan. De vraag is natuurlijk welke objecten je echt moet gaan bekijken als je besluit om naar het Luxormuseum te gaan. Er zijn een paar topstukken die je zeker moet gaan bekijken. Zo is er een collectie van 26 beelden uit het Nieuwe Koninkrijk. Zeer bijzonder.

Tombe van Toetanchamon
Deze beelden zijn alle jaren bewaard gebleven en werden door archeologen pas in 1989 opgegraven in de Luxortempel in een zogenaamde opbergplaats waarvan ze hadden gedacht dat ze daar niet meer deze beelden zouden vinden. Ook is er een tombe van Toetanchamon (Graf DK 62) te zien in het Luxormuseum. Genoeg redenen om dit museum te gaan bezoeken.