Sharm el Sheikh

Sharm el Sheikh is een populaire badplaats in Egypte op het schiereiland Sinaï en is gelegen aan de schitterende Rode Zee. Net zoals alle badplaatsen in Egypte is ook Sharm el Sheikh ooit begonnen als klein vissersdorpje en pas rond 1970 zijn de eerste vormen van commercieel toerisme ontstaan. In de jaren daarna is het hard gegaan met het toerisme. Inmiddels is Sharm el Sheikh één van de meest bezochte plaatsen door toeristen en zijn er vele tientallen hotels in het plaatsje te vinden.

Geschiedenis
Zoals hierboven is ook Sharm el Sheikh begonnen als een klein vissersdorpje, pas sinds het toerisme hier vanaf 1970 is gearriveerd is de stad gegroeid tot wat het nu is. Helaas zijn er hier wel een paar nare gebeurtenissen geweest die de stad voor altijd hebben veranderd. Op 23 juli 2005 vond er een vreselijk iets plaats. Er vonden op deze dag zware terroristische aanslagen plaats. Bijna 90 personen (onder wie ook veel Europese toeristen) werder hier gedood. In 2015 vond er nog een terroristische aanslag plaats. Een Russisch vliegtuig dat vertrok vanuit Sharm was hierbij het doelwit, meer dan 200 personen overleden.

In 2010 was er nog een vervelend voorval met haaien vlak voor de kust van de badplaats. Er werden uit het niks meerdere mensen aangevallen door de haaien en helaas kwam hier een Duitse vrouw bij om het leven. Gedurende enkele dagen werden de haaien nog voor de kust gezien en was het verboden om het water in te gaan. Gelukkig is dit hierna nooit meer gebeurt en kan iedereen weer rustig zwemmen in de zee.

Regio’s van Sharm el Sheikh
Net als veel andere plaatsen die in zo’n rap tempo zijn gegroeid als Sharm el Sheikh is ook deze stad ingedeeld in verschillende buurten. Over het algemeen heeft dit te maken hoe de stad is uitgebreid en waar bij iedere uitbreiding de focus op is gelegd. 

Naama Bay is de bekendste regio en wordt gezien als het stadscentrum. Daarnaast is het de plek met het grootste uitgaansgebied van de stad. Restaurants, bars, discotheken en vele winkels kan je hier vinden. Alle grote internationale hotels en restaurants zijn hier vertegenwoordigd.

Shark’s Bay wordt gezien als de luxe buurt. Met name luxe 5-sterren hotels van de grote internationale ketens kom je hiertegen. De restaurants en bars zijn modern en ook een stukje luxer dan in andere delen van de stad.

Nabq is de nieuwe buurt en hier zijn ze ook voorlopig nog niet klaar. De resorts en restaurants die hier staan zijn nieuw en modern maar het zal nog wel even duren voordat deze buurt “af” is.

Hadaba is de oudste buurt van Sharm el Sheikh. Net als in de andere buurten is ook hier het toerisme sterk vertegenwoordigd maar je ziet hier duidelijk de charme van het oude Sharm. Vergeet ook niet even een kijkje te nemen bij de “Old Market”. Dit is een toeristisch winkelcentrum vol met honderden leuke winkeltjes om lekker te struinen.

Hotels
Heel Sharm el Sheikh staat vol met hotels. Alle grote internationale hotelketens zijn hier aanwezig. Gezien de hygiëne die wij in Nederland en België gewend zijn adviseren we je om minimaal een 3 sterren hotel te boeken. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar een 4- of 5 sterren hotel maar dat moet ook maar net binnen je budget passen. De meeste hotels liggen direct aan het strand en zijn voorzien van mooie zwembaden, goede restaurants, een sportschool, etc… Ook zijn er vele hotels te vinden die werken op basis van het all-inclusive concept. Op deze manier weet je precies hoeveel geld je uitgeeft aan je reis en als je niet bij je hotel weg wilt gaan dat je ook geen extra kosten hoeft te maken. Uiteraard maak je wel extra kosten als je buiten je hotel iets gaan eten of drinken. De prijzen van de hotels kunnen behoorlijk verschillen, de service die krijgt ook. Het is daarom slim om even goed uit te zoeken wat je krijgt voor je geld en wat de faciliteiten zijn in de hotels waar je uit wilt kiezen.

Duiken
Jaarlijks komen vele duizenden toeristen naar Sharm el Sheikh om te duiken. Vanwege de ligging is het een ideale bestemming om mooie gebieden in de Rode Zee op te zoeken. Je zit hier vlakbij het beschermd natuurgebied “Ras Mohammed National Park”, dit is één van de mooiste plekken in de Rode Zee om te duiken. Ook liggen er diverse wrakken in de buurt die te beduiken zijn. Sluit je aan bij één van de vele duikscholen in de badplaats en ontdek het mooie onderwaterleven. Overigens hoef je helemaal niet in het bezit te zijn van een duikbrevet, je kunt ook onder ervaren begeleiding een introductieduik maken of gewoon lekker snorkelen in de rustige wateren van Sharm el Sheikh. 

Excursies
Als je niet de hele dag bij je hotel aan het zwembad wilt liggen en wel wat meer van de Egyptische cultuur wilt snuiven dan zijn er vanuit Sharm el Sheikh diverse excursiemogelijkheden om lekker een dagje op pad te gaan. Wat dacht je van een quad safari door de woestijn, of een mooie snorkelexcursie naar Ras Mohammed. Als je wel de onderwaterwereld wilt bekijken maar niet nat wilt worden kan je ook een tocht met een glasbodemboot maken, je ziet dan alles alsof je aan het snorkelen bent. Het boeken van excursies kan je bij je reisorganisatie doen, bij lokale bedrijven of van te voren thuis online. Dit laatste wordt steeds populairder omdat het ter plaatse een hoop gedoe scheelt.

Klimaat
Door de ligging van Sharm el Sheikh is het een goede bestemming voor zowel een winter- als zomerbestemming. De stad heeft een zogenoemd woestijnklimaat. Dit zijn zwoele winters met temperaturen van rond de 24 graden en in de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot wel 35 graden. Dit klinkt natuurlijk heel heet maar door de constante zeewind voelt het vaak heel aangenaam aan. De temperatuur van het zeewater ligt in de winter tussen de 22 en 25 graden, in de zomer kan dit oplopen tot wel 28 – 30 graden wat het natuurlijk tot een perfecte temperatuur maakt om watersporten te bedrijven.