El Gouna

El Gouna is de laatste jaren een zeer populaire vakantieplek geworden in Egypte. Het plaatsje is gelegen op zo’n 25 km ten noorden van Hurghada, hier zal je ook aankomen met het vliegtuig en dan over de weg verder naar El Gouna. Het stadje kenmerkt zich door luxe, veel meer dan je in andere plekken ziet. Dit komt ook mede omdat het stadje nog maar pas bestaat en een bepaald publiek heeft aangetrokken.

Zodra je in El Gouna aankomt na een mooie tocht door de woestijn zal het direct opvallen dat het er groen en schoon is. Op het gebied van duurzaamheid doet El Gouna het erg goed, het uiteindelijke doel is om volledig klimaatneutraal te zijn. Zo liggen er op vrijwel alle hotels zonnepanelen en beschikken ze over een eigen ontziltingsfabriek waarmee ze zeewater tot zoetwater kunnen transformeren en hiermee al het groen onderhouden.

Geschiedenis

De geschiedenis van El Gouna gaat niet zo ver terug in de tijd. Het was in 1989 toen Samih Sawiris, eigenaar van het bedrijf Orascom Development Holding het idee had om voor zichzelf een luxe woning met mooie steiger te bouwen. Hij besloot hiervoor langs de westkust van Egypte te zoeken naar het mooiste plekje. Vermogende vrienden kwamen op visite in zijn woning en vroegen of het goed was om hier een woning bij te bouwen, dit is het begin geweest van het ontstaan van El Gouna.

Hotels
El Gouna kent een behoorlijk aantal hotels, over het algemeen voorzien van alle luxe die je nodig hebt. Veel hotels werken op basis van het all-inclusive concept; onbeperkt en en drinken bij het hotel zit bij de prijs inbegrepen. De samenwerking tussen de hotels is hier heel leuk en uniek. Wanneer je hotel is aangesloten bij de andere hotels kan je wanneer je op basis van all-inclusive verblijft ook in de andere hotels eten en drinken. Op deze manier kan je een beetje om je heen kijken wat natuurlijk erg leuk is!

Vrijwel alle hotels in El Gouna liggen direct aan het strand en hebben prachtige zwembaden met bedjes ernaast waar je heerlijk kunt relaxen. Wifi is er in alle kamers en publieke ruimtes, dit geldt voor alle hotels.

Bezienswaardigheden en excursies
Er is ruim voldoende te beleven in El Gouna. Je moet zeker een keertje gaan kijken bij de haven en genieten van de vele mooie boten die hier liggen. Het centrum is gebouwd rondom een leuk pleintje, hier liggen diverse winkeltjes en restaurants, ook de moeite waard om even te bekijken.

Als je iets meer actie wilt dan kan je er voor kiezen om te duiken of snorkelen, golfen op een schittend 18-holes golfcourt, waterskiën of lekker karten.

Als je meer van de omgeving of van Egypte wilt bekijken kun je er voor kiezen om een excursie te maken. Zo kan je bijvoorbeeld naar Luxor, Caïro of Aswan gaan. Maak kennis met de oudheid van het land, iets wat je in El Gouna zeker niet zal tegenkomen.

Klimaat
Het klimaat van El Gouna is heerlijk! In de zomer is het gemiddeld tussen de 30 – 35 graden, door de zeewind is het prima uit te houden. In de winter liggen de temperaturen meestal rond de 25 graden, hierdoor is El Gouna een perfecte winterzonbestemming. Regen valt er niet tot nauwelijks.