Dahab

Dahab is een populaire vakantiebestemming in Egypte maar aanzienlijk minder toeristisch dan de plaatsen Hurghada en Sharm el Sheikh. De plaats is net als Sharm el Sheikh gelegen op het schiereiland Sinaï en aan de Golf van Akaba. Een uurtje naar het zuiden rijden kom je de badplaats Sharm el Sheikh ook daadwerkelijk tegen, leuk om een keer een dagje te bezoeken! De stad telt ongeveer 15.000 inwoners maar in het hoogseizoen zijn dit er dankzij de vele toeristen veel en veel meer!

Geschiedenis
Ooit begonnen als een klein vissersdorpje waar vrijwel niets te beleven was en inmiddels veranderd tot een plaats waar jaarlijks vele toeristen komen. Deze verandering heeft met name de laatste 20 jaar plaatsgevonden. Men zocht een mooie bestemming maar minder toeristisch. De kans is groot dat ook Dahab zal transformeren tot een plaats als Hurghada. Vissen is al jaren geen inkomstenbron meer van de plaats. 

In 2006 is er een zware aanslag geweest in de badplaats. Het was op 24 april om 19:00 uur in de avond. In het winkelcentrum van de badplaats vonden drie zware explosies plaats waar meerdere mensen bij overleden. Het gebeurde tijdens een belangrijk koptisch feest waar veel mensen bij aanwezig waren. Dit heeft er voor gezorgd dat er een tijd lang minder toeristen naar de badplaats gingen voor de vakantie.

Hotels
In Dahab zijn vele hotels te vinden. Over het algemeen boek je een complete reis wanneer je op vakantie gaat naar Dahab. Hiermee bedoelen we dat je een ticket, transfers en hotels in één boekt, dit is bijna altijd goedkoper dan alles los boeken. Hotels zijn er van heel groot op basis van het all-inclusive concept tot heel klein met alleen maar het ontbijt inbegrepen. Wij geven altijd het advies om minimaal een 3-sterren hotel te boeken maar de voorkeur voor een 4- of 5-sterren hotel. De hygiëne is in Egypte niet wat wij in Nederland en België gewend zijn, met een beter hotel heb je minder snel de kans ziek te worden.

Als je wel een los hotel wilt boeken kan dat natuurlijk ook. De grotere hote boekingswebsites op internet hebben stuk voor stuk diverse hotels in Dahab in het assortiment.

Duiken
Voor de meeste toeristen de belangrijkste reden om naar Dahab af te reizen is toch wel om te duiken. Met name voor de meer ervaren duiker heeft Dahab de “Blue Hole” en de “Canyon Dahab” in het aanbod. Beide locaties die hartjes sneller doen laten kloppen en veel te bieden hebben. Uiteraard zijn er voor de beginnende en minder ervaren duikers ook diverse duiklocaties waar je prachtige duiken op kunt maken. Ras Abu Galum is hier een goed voorbeeld van. Ook voor niet-duikers is dit een mooie plek om mee te gaan op de boot en bij aankomst lekker het water in te springen met snorkel. Er zijn diverse plekken waar je vanaf de kant kunt duiken, je kunt zelfs per kameel naar enkele duiklocaties gaan, ook zijn er diverse duikspots waar je alleen met de boot kunt komen.

Excursies
Als je in Dahab bent kan je er voor kiezen om iedere dag te gaan duiken of lekker bij je hotel aan het strand of zwembad te relaxen. Je kunt er ook voor kiezen om af en toe iets cultureels te gaan doen en op deze manier iets meer over Egypte te leren. Er zijn diverse excursies te boeken vanuit Dahab, erg leuk om te doen! Je kunt hierbij denken aan een bezoekje aan Sharm el Sheikh, de Mozesberg, het Katharinaklooster of de woestijn verkennen met een quad, kameel of te voet. Het boeken van een excursie kan je bij je eigen reisorganisatie doen of tegenwoordig heel eenvoudig online. De online prijzen liggen aanzienlijk lager dan bij de meeste reisorganisaties en annuleren kan vaak nog vlak van te voren mocht het opeens niet meer uitkomen.

Klimaat
Als je geen regen wilt op vakantie is Dahab een goede keuze. Er zijn gemiddeld zo’n 5 dagen per jaar waarop er regen valt, de kans dat je die treft is klein. Je zult dus veel kunnen genieten van de zon, deze kan met name in de zomer behoorlijk heet zijn met temperaturen van rond de 35 graden. De gevoelstemperatuur is dankzij de bijna altijd aanwezige wind aanzienlijk lager wat het zo fijn maakt om in Dahab te zijn. Van november – maart liggen de temperaturen net onder de 25 graden, in de overige maanden liggen de temperaturen aanzienlijk hoger. Door de wind die er altijd staat vinden we Dahab wel een plaats waar je het hele jaar naartoe zou kunnen gaan.