Klimaat en beste reistijd

Als je op vakantie wilt en je wilt zeker zijn van een zonnetje tijdens je vakantie is Egypte een perfecte bestemming. Het grootste gedeelte van Egypte heeft een woestijnklimaat, dit betekent dat het overdag warm (vaak heet) is en dat het in de nacht flink kan afkoelen. Het zou zomaar kunnen dat het in de woestijn in de nacht wel 25 graden kouder is dan overdag. Langs de Rode Zee kust is het meer constant maar koelt het aanzienlijk minder af in de avond en nacht.

Temperatuur Egypte
In de zomer kan het overdag lekker warm worden, op veel plekken is heet zelfs een beter woord. Wanneer je niet goed tegen hitte kunt kan in de maanden april – oktober beter niet naar Egypte gaan. Temperaturen kunnen gemakkelijk oplopen tot meer dan 40 graden en standaard liggen de temperaturen overdag standaard (ruim) boven de 30 graden. In de wintermaanden is het lekkerder, dan zit de temperatuur dagelijks zo tussen de 20 en 30 graden, dit geldt ook voor de populaire badplaatsen.

Regen
Als er één ding is waar je je in Egypte geen zorgen om hoeft te maken dan is het wel dat er regen valt in het land. Jaarlijks valt er namelijk nagenoeg geen regen. In het zuiden is de afgelopen jaren geen enkele keer regen gevallen. In het noorden van het land (het deel dat grenst aan de Middellandse Zee) heeft jaarlijks een paar regenbuien maar zeker niet vergelijkbaar met wat wij in Nederland of België kennen. Rondom de badplaatsen valt ook niet tot nauwelijks regen. Dit maakt Egypte ook zo’n geweldige winterzon bestemming.

Temperatuur en winterzon in Egypte
Als je in onze wintermaanden op vakantie wilt en voor niet al te veel geld verzekerd wilt zijn van een lekker zonnetje dan is Egypte en met name de plaatsen langs de Rode Zee kust de ideale vakantiebestemming. De temperaturen liggen zo rond de 25 graden, soms wat minder en soms richting de 30 graden maar door de heerlijke wind die vanaf zee komt is het zeer aangenaam. We hebben het hier over de periode van ongeveer november tot en met maart. 

De sirocco in April
Ieder jaar rond april komt de sirocco. Dit is een storm vanaf de woestijn waar je niet in wilt zitten. De windsnelheden zijn hoog, vaak boven de 100 km/uur en in de wind zit zeer fijn zand / stof wat in je ogen komt, ook wanneer je lenzen en een bril draagt is dit zeer hinderlijk. Wanneer je last hebt van je luchtwegen moet je hier al helemaal niet zijn, je kunt door de sirocco behoorlijk last krijgen. Een laatste vervelend bijverschijnsel van de sirocco is dat de temperatuur in ongeveer 2 uurtjes tijd met wel 20 graden kan stijgen, je snapt dat dit niet aangenaam is.

Temperatuur Rode Zee Egypte
De temperatuur van de Rode Zee is heerlijk. In de wintermaanden is deze zo’n 21 – 22 graden maar richting de zomer loopt de temperatuur al snel op tot zonder 27 – 29 graden wat het natuurlijk heerlijk maakt om hier te zwemmen, snorkelen, duiken of het beoefenen van andere watersporten.

Beste reistijd
Naar aanleiding van dit bovenstaande verhaal is de beste reistijd voor iedereen verschillend. De één wil het graag goed warm hebben op vakantie en voor die persoon zijn temperaturen van 30 – 40 graden geen enkel probleem. Als dit voor jou het geval is zou je het best in de zomermaanden naar Egypte kunnen gaan. Wanneer jouw voorkeur uitgaan naar een iets meer gematigd klimaat zou je beter in de wintermaanden naar Egypte kunnen gaan. Temperaturen tussen de 20 – 30 graden zijn natuurlijk ook erg lekker.