Dolfijnen in Egypte

Voor velen zijn dolfijnen de mooiste dieren die in het water leven. Het slanke maar gespierde lichaam, de vriendelijke oogjes en de mooie kunstjes die ze doen. Wist je dat ze in de wateren langs de kust van Egypte veel voorkomen? De Rode Zee en dolfijnen zijn met elkaar verbonden en zelfs vanaf het strand bij de hotels worden geregeld dolfijnen gespot.

Waar maak je de meeste kans op het zien van de dolfijnen in Egypte
Overal in de Rode Zee komen de dolfijnen voor. Van het noorden van Egypte tot het uiterste zuiden. Wel is het zo dat de kans op dolfijnen het grootst is in de plaatsen Hurghada en Marsa Alam. Zowel voor de kust als de nabij gelegen riffen waar veel excursies heen gaan om de dolfijnen te spotten.

Dolfijnen in Sharm el Sheikh
Sharm el Sheikh is in het noorden van Egypte gelegen. De kans op het spotten van dolfijnen is hier kleiner dan in het zuiden van het land. Toch heb je de mogelijkheid om met dolfijnen te zwemmen in deze plaats. Helaas is dit niet in het wild maar wel in het Dolphina Park, het enige dolfinarium in de Sinaï in Egypte. Ondanks het feit dat er op zeer professionele wijze met de dolfijnen wordt omgegaan en de dieren er netjes verzorgd uitzien moet je jezelf afvragen of dit de manier is waarop je met de dolfijnen wilt zwemmen. Het eerlijke verhaal is simpelweg dat een dolfijn in het wild nou eenmaal gelukkiger is dan in een zwembad. Desalniettemin het het Dolphina Park een populair uitje wanneer je in Sharm el Sheikh bent en worden de dolfijnen daar graag gezien.

Dolfijnen in Hurghada
In Hurghada maak je veel meer kans om dolfijnen tegen te komen. Vanaf het strand worden ze soms gespot en wanneer je met de boot gaat duiken of snorkelen bij één van de riffen rondom Hurghada is de kans zeer aanwezig dat je in de verte dolfijnen ziet zwemmen. De bemanning van de boot is erop getraind en zullen het direct laten weten wanneer ze dolfijnen zien. Het zwemmen met de dolfijnen is niet eenvoudig. Vanaf de boot zijn ze goed te zien maar zodra men in het water komt worden ze bang en vertrekken ze. Dolfijnentrips worden als excursie aangeboden en zijn leuk om te doen, dit vaak in combinatie met duiken of snorkelen. De dolfijnen leven bij Hurghada niet op een vaste plek maar veelal wel in een bepaald gebied, dit is ongeveer 2 uur varen vanuit de kust. Een garantie op het zien van de dieren krijg je nooit, ze leven in het wild en kunnen gaan waar ze maar willen.

Dolfijnen bij Marsa Alam
Marsa Alam is de beste plek om dolfijnen te spotten. Met de boot ga je naar in de buurt gelegen riffen waar de dolfijnen in grote groepen leven en hier vrijwel altijd aanwezig zijn. De riffen zijn Dolphin House, Samadi Reef en Sataya Reef. Deze 3 riffen liggen in de buurt van elkaar en nog wel een behoorlijk stukje ten zuiden van Marsa Alam. De dolfijnen zullen vanaf de boot goed zichtbaar zijn maar ook krijg je hier de mogelijkheid om het water in te gaan en een stukje richting de dolfijnen te zwemmen. Hier zijn strikte regels aan verbonden, zo mag je de dolfijnen absoluut niet aanraken en mag je ook maar tot een bepaalde hoogte naar ze toe zwemmen. Bij interesse van de dolfijnen zullen ze naar jou komen. Het voeren van de dolfijnen is ook verboden. Controles zijn hier streng en dat is maar goed ook!

Excursies om dolfijnen te spotten
In bijna iedere plaats langs de Rode Zee in Egypte kom je bureaus tegen waar je excursies kunt boeken, deze hebben dan ook bijna allemaal dolfijnen tour in het assortiment zitten. Ook hebben de meeste reisorganisaties bij wie je je reis hebt geboekt de mogelijkheid om de excursie te boeken. De laatste steeds meer gebruikte manier voor het boeken van je excursie is al van te voren via internet. Je bent zeker van een plekje, hebt de mogelijkheid om op het laatste moment te annuleren en de prijzen zijn heel scherp. Let op dat bij het boeken van je dolfijnenexcursie ook de transfers van- en naar je hotel zijn inbegrepen. 

Wij hebben zelf als diverse keren dolfijnen in Egypte mogen bewonderen, het blijft echt een feest om ze tegen te komen en het zijn oprecht één van de mooiste dieren die op aarde leven.