SS Thistlegorm

6 Oktober 1941 was de dag dat dit enorme schip werd gebombardeerd door twee Duitse bommenwerpers in de Rode Zee. De SS Thistlegorm was toen pas een jaartje oud en was eigendom van de Britten. De Duitsers waren eigenlijk op zoek naar een ander schip (de Queen Mary) maar vonden de SS Thistlegorm. Het bombardement van de Duitsers was zeer effectief met gevolg dat het schip naar de bodem verdween.

Dat is waar tegenwoordig het schip nog steeds ligt. Het is een zeer indrukwekkend wrak op de bodem van de Rode Zee. Met een lengte van bijna 130 meter en een breedte van bijna 20 meter bepaald geen kleintje in zijn soort. Op het moment dat het schip naar de bodem zonk had het diverse legervoertuigen en locomotieven aan boord. Deze zitten nog steeds in het schip wat het duiken erop extra bijzonder maakt.

Duiken naar de SS Thistlegorm
Het wrak begint op een diepte van slechts 16 meter onder het wateroppervlak. Dit valt erg mee maar op deze plek staat vaak een behoorlijke stroming wat de duik meteen redelijk uitdagend maakt. Het is dus aan te raden om snel dieper te gaan zodat je in de luwte van het wrak kunt blijven. Al snel zit je op een diepte van tussen de 25 – 30 meter waardoor deze duik voor beginnende duikers geen optie is. Je zult minimaal in het bezit van je Advanced Open Water diploma moeten zijn maar nog belangrijker over voldoende duikervaring moeten beschikken om jezelf goed “in control” te houden tijdens de duik. Duik bij twijfel altijd mee met een gids!

Wat is er onderwater te zien
Het wrak is vooral interessant vanwege de cargo die het aan boord had toen het gezonken is. Hieronder bevatte het wapens, voertuigen en spoorwagons die nog steeds op het wrak te vinden zijn. Dit maakt het een unieke duikbestemming omdat je een echt stuk geschiedenis kunt bekijken.

Naast de geschiedenis die het wrak te bieden heeft, is het ook een geweldige plek om het onderwaterleven van de Rode Zee te bekijken. Er zijn tal van koralen en vissen te zien, waaronder kleurrijke parrotfish, lionfish en zelfs napoleonvissen. De kleurenpracht is een waar genot voor de ogen van de duiker en zorgt voor een onvergetelijke ervaring.