Duiken Marsa Alam

Wellicht is dit momenteel wel één van de mooiste duikbestemmingen van Egypte met de meest ongerepte riffen en duiklocaties die er zijn nabij de Egyptische kust van de Rode Zee. Sterker nog, Marsa Alam behoort tot één van de mooiste duiklocaties ter wereld! Tot een aantal jaar geleden (toen Marsa Alam nog een klein vissersdorpje was) konden de riffen alleen maar bezocht worden door duikers van Liveaboards die in deze regio kwamen duiken. Tegenwoordig is dat een heel ander verhaal. Met de grote hoeveelheid hotels en duikscholen wordt er ook veel gedoken. Het is niet zo druk als bijvoorbeeld Hurghada of Sharm el Sheikh maar er wordt gevreesd dat het toerisme ook hier de duikplekken in de toekomst niet ten goede zal komen.

Beste duikperiode
Het is heel lastig om te zeggen wat nou de beste duikperiode is om te gaan duiken in de wateren rondom Marsa Alam. Ieder moment van het jaar is namelijk anders, dit op het gebied van temperaturen, zicht onder water en natuurlijk het leven onder water waar het uiteindelijk allemaal om te doen is. 

Van november tot februari zijn de condities eigenlijk aan alle kanten wel het minste. De temperaturen liggen (voor Rode Zee begrippen) laag en zijn zo rond de 24 – 25 graden. Een dun pak of shorts als je het niet zo snel koud hebt zijn dan zeker aan te raden. Wanneer je het snel koud hebt kan je een 5 of 7mm pak met kap nemen, dit houd je lekker warm. Er kan een stevige wind staan in deze maanden waardoor het soms ook lastig is om duikstekken midden op zee te bereiken en daar te duiken. Aan de andere kant heb je gedurende de maanden oktober – december wel weer een grote kans om witpuntrifhaaien tegen te komen, iets waar deze plek bekend om staat.

Wanneer je in april of mei gaat duiken is de kans op slecht zicht het grootst. Er is veel plankton aanwezig en hierdoor wordt het zicht gewoon minder goed. Dit brengt ook voordelen met zich mee want er worden tijdens deze maanden regelmatig manta’s en walvishaaien waargenomen, dit is toch een beetje de droom van iedere duiker. Ook hamerhaaien worden regelmatig gespot in deze maanden.

In onze zomer heb je het beste zicht onder water en de temperatuur kan onder water wel oplopen tot zo’n 30 graden, dit is echt heel fijn duiken!

Duikomstandigheden
Dit onderdeel hebben we hierboven ook al tussen de regels door een beetje omschreven maar hier even iets duidelijker onder elkaar.

Zicht: Gedurende het gehele jaar heb je zo’n 20 – 60 meter zicht. Dit is echt heel veel en met name in onze zomer is de kans groot dat je die 60 meter gaat redden.

Temperatuur: Deze kan variëren van zo’n 24 – 30 graden Onze zomermaanden zijn ook de maanden dat het in Marsa Alam het warmst is en dus ook het water 30 graden kan bereiken.

Golven: Gedurende het jaar zijn er golven te vinden maar het verschilt heel erg per locatie. Zo zijn de golven aan de kust aanzienlijk minder heftig dan op open zo en dit maakt ook een groot verschil tussen de duikstekken voor beginners. Diverse duiklocaties liggen op open zee en zijn daardoor soms niet te beduiken.

Duikstekken
Marsa Alam beschikt over de mooiste duiklocaties van Egypte en tevens van de wereld. Een aantal hiervan zullen we hieronder kort behandelen.

Dolphin House: Eén van de bekendste plekken van Egypte als je dolfijnen wilt zien. Bij deze duikstek komen dagelijks vele spinner dolfijnen bijeen om te rusten. Duikscholen weten precies hoe laat ze hier moeten aankomen om verzekerd te zijn van de dolfijnen, je hebt dus bijna een 100% garantie om ze te zien. Deze locatie is voor iedereen geschikt, dus zowel voor beginnende- als voor gevorderde duikers. Ook snorkelaars zijn hier in grote getale aanwezig. Naast de dolfijnen kan je hier ook schildpadden, murenes, napoleonvissen en prachtige koralen. Deze duikplek ligt op ongeveer 12km uit de kust en is daardoor alleen per boot bereikbaar.

Elphinstone Reef: Niet alleen één van de mooiste plekken van Egypte maar meteen ook van de wereld om te duiken. De duikplek is uitsluitend bereikbaar met de boot en is voornamelijk voor de gevorderde duiker geschikt. Door de stroming die hier altijd aanwezig is zal je een driftduik maken om onderwater prachtige grote vissen te zien. De meest bijzondere vis die hier veel wordt gezien is de hamerhaai, deze worden hier in grote scholen waargenomen wat uiteraard zeer indrukwekkend is! Je hebt daarnaast de kans om de mooie witpuntrifhaai te zien. Als klap op de vuurpijl heb je kans om tijgerhaaien, manta’s en dolfijnen te spotten. Afhankelijk van de tijd van het jaar kom je verschillende soorten tegen. Dit is het hoogtepunt van duiken in de Rode Zee!

Abu Dabbab: Dit is de plek waar duiken in Marsa Alam beroemd om is. Het is één van de weinige plekken op de wereld waar je kunt duiken met zeekoeien (Dugong). Het is een ondiepe duikstek met veel grasbegroeiing op de bodem. De kans is ook heel groot dat je één van de Groene zeeschildpadden zult tegenkomen. Met een beetje geluk kom je ook de gitaarhaai tegen. Het nadeel aan deze duikstek is dat het soms erg druk kan zijn met snorkelaars, omdat het hier zo ondiep is is het daarom een populaire snorkelplek.