Blog

Is Egypte veilig om doorheen te reizen?

Ondanks dat Egypte al vele jaren een zeer populair vakantieland is en er jaarlijks vele miljoenen toeristen het land bezoeken en de schoonheid hiervan ontdekken bestaat er nog steeds twijfel aan de veiligheid van het land. Is dit terecht of is het een dingetje om rekening mee te houden bij een bezoek aan het land? We gaan je er alles over vertellen.

Het verleden
Helaas werkt het verleden over dit onderwerp niet direct in het voordeel van het land. Als we even terugkijken naar het recente verleden vanaf 1990 zijn er vele aanslagen geweest in het land met ook vele doden tot direct gevolg. Vaak gaat het hierbij om bomaanslagen met religieuze achtergrond. Koptische kerken, Israeliërs, etc… In de Sinaï is hier de meeste overlast van geweest met de bomaanslag in het toeristische Sharm el Sheikh in 2005 tot absoluut dieptepunt. Met deze serie van zelfmoordaanslagen kwamen veel Egyptenaren maar ook diverse toeristen om het leven. Dit had het directe gevolg dat Egypte veel minder werd bezocht door toeristen wat een flinke financiële strop was voor de economie van de badplaatsen.

Het heden
Gelukkig heeft het land veel geleerd van de aanslagen en ook dat het wegvallen van het toerisme een flink strop is voor de economie. Op het gebied van veiligheid is er behoorlijk veel veranderd en is beveiliging net als politie veel aanwezig. Zo hebben alle grote hotels bewaking in dienst om jouw veiligheid zeker te stellen. Bij het ene hotel is de bewaking meer in het zicht dan bij het andere hotel maar ze zijn er zeker. Je moet ook niet schrikken dat wanneer je met de auto bij je hotel aankomt ze met een spiegeltje aan de onderkant van je auto kijken, dit doen ze uit voorzorg om eventuele explosieven op te sporen.

Een ander moment waarop je merkt dat er veel bewaking / politie aanwezig is is wanneer je met een georganiseerde excursie via de weg (auto of bus) van één van de badplaatsen naar Caïro of Luxor gaat. Je zult dan rijden in een konvooi met in ieder geval aan het begin en het einde politiebewaking. In het verleden zijn hier toeristen overvallen en tegenwoordig is dit meer voor de lokale werkgelegenheid dan voor de daadwerkelijke veiligheid, maar verkeerd is het zeker niet!

Zakkenrollers in Egypte
Overal waar veel mensen bij elkaar komen is criminaliteit. Zo heb je ook Egypte last van zakkenrollers die het bij voorkeur gemunt hebben op toeristen. De reden hiervoor is simpel, deze hebben vaak meer contant geld op zak dan de lokale bevolking. Het verschil in inkomen tussen de gemiddelde Egyptenaar en de gemiddelde toerist is groot, dit weten de Egyptenaren ook en daarom zullen ze je er graag tussenuit pikken. Ga om deze reden dan ook voorzichtig op met je spullen. Zorg er voor dat je niet veel contant geld bij je hebt, pinnen kan je namelijk op heel veel plekken tegenwoordig. Zorg er daarnaast voor dat je het geld op verschillende plekken bij je houdt. In de portemonnee, maar ook los in je tas zodat je bij eventuele diefstal niet in één keer alles kwijt bent.

Wees voorzichtig op je hotelkamer
Het is een feit dat je in hotelkamers zorgvuldig met je spullen moet omgaan. Laat je waardevolle spullen dan ook niet zomaar rondslingeren en maak zoveel mogelijk gebruik van een kluisje op je kamer. Leg hier je paspoort, tablets, camera, telefoon en wellicht ook je laptop in. De kans is klein dat er dingen worden gestolen van je hotelkamer maar de kans is altijd aanwezig. Dit is overigens niet alleen van toepassing op Egypte maar alle plekken waar je heengaat op vakantie. Wanneer je sieraden niet nodig hebt laat deze ook zo veel mogelijk thuis en neem ze bij voorbaat niet mee op vakantie.

Conclusie
Egypte is een veilig land om heen te gaan op vakantie. Het is wel belangrijk om je gezond verstand te gebruiken en zo zorgvuldig mogelijk met je eigen spullen om te gaan. Wanneer je je aan de basisregels houdt zoals hierboven beschreven kan jij genieten van een overheerlijke vakantie!